Carte în memoria eroilor din Cimitirul de Onoare de la Târgu Jiu

Sâmbătă, 12 octombrie 2019, în prezența membrilor Asociației „Tradiții Ostășești”, Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județului Gorj și Grupului Civic Național pentru Cinstirea Eroilor, a fost lansată cartea „Eroi uitați în glia țării”, autori: Andrei Popete Pătrașcu și Liviu Burcea.
Ne dispar eroi, spun cei doi autori. Azi unul, mâine altul, și tot așa, până când pământul se cască și rămâne precum ochii soldaților care nu au mai apucat să își sărute acasă fiii și fiicele. Noii gropari își suflecă mânecile și scuipă în palmă, scoțând pe lopețile lor oase și medalii ruginite, făcând loc pentru alte oase ce nu vor simți nici gustul victoriei, nici al înfrângerii, ci doar povara pământului. Eroii uitați nu se întorc acasă, pentru a povesti despre istoria tăcută a jertfei lor.
Au vorbit despre carte și eroi, cei doi autori și prof. Grigore Haidău, președintele de onoare al Grupului Civic Național pentru Cinstirea Eroilor – Filiala Gorj, iar membrii Asociației „Tradiții Ostășești” au prezentat onorul și au ținut un moment de reculegere.
Sunt mulți și necunoscuți eroii de la Tîrgu Jiu și poartă lanțurile ignoranței noastre, crezând că este suficient să le ascundem urma. Prea ușor uităm, unii dintre noi, că eroii au fost, sunt și vor rămâne piatra de temelie a comunității. Ei, eroii și istoria tăcută a jertfei lor sunt acele repere de care astăzi mai mult decât oricând avem nevoie.

Andreea AFRIM,

Secretar general al Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceau”

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )