Concursul de eseuri „Restitutio. Eroi români și jertfa lor”, ediția a II-a, 2019

Organizatorii concursului sunt: Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj și Revista de cultură și istorie „Restitutio”.
Participarea la acest concurs este opțională și individuală. Se adresează elevilor din clasele V-VIII din învățământul de stat și privat.
Pentru popularizarea concursului și pentru informații suplimentare privind organizarea și desfășurarea acestui concurs toate materialele se vor găsi pe site-urile instituțiilor organizatoare.
La acest concurs NU se percep taxe de participare din partea concurenţilor sau alte contribuții financiare.

2. SCOPUL CONCURSULUI
Cunoașterea și prețuirea faptelor eroilor participanți la Războiul de Independență, Războaiele balcanice, Primul și al Doilea Război Mondial, deținuți politici din închisorile comuniste, evenimentele din Decembrie 1989, teatrele de operațiuni din Kossovo, Irak, Afganistan; recunoașterea și aprecierea justă față de vitejia și pildele de sacrificiu ale eroilor români, mai mult sau mai puțin cunoscuți.

3. DURATA ŞI STRUCTURA CONCURSULUI
Concursul județean de eseuri pentru elevi „Restitutio. Eroi români și faptele lor” se adresează elevilor din clasele V-VIII și se desfăşoară în perioada 1 noiembrie – 1 decembrie 2019. Premierea va avea loc în data de 30 noiembrie 2019. Lucrările premiate vor apărea într-un volum cu ISBN.
Participanții la concurs vor redacta o lucrare de 3-5 pagini, (medalion, reportaj, interviu, schiţă biografică, eseu, amintire, evocare, portret, povestire etc. vizând contribuţia eroului desemnat la derularea unui fapt istoric etc.; lucrările pot fi însoțite de ilustraţii diverse, ca anexe, valorificându-se copiile de pe documente ale epocii: portrete, fotografii de grup, fotografii din timpul celor două războaie mondiale, fotografii de la diverse ceremonii militare, inclusiv de decorare a unor militari, acte militare, brevete, ordine de serviciu, foi de drum, scrisori din timpul războiului, cărţi poştale, legitimaţii, acte doveditoare ale deţinerii unor medalii, decoraţii, ordine, comunicate privind decesul eroului respectiv primite de la autorităţile militare, extrase din presa vremii etc.), precizând bibliografia consultată, în Word, font Times New Roman, dimensiunea 12, spațiere 1,5.

4. DESFĂȘURAREA ȘI ORGANIZAREA CONCURSULUI
4.1. Înscrierea la concurs
Participarea la concurs este validată cu condiţia ca lucrările transmise să fie însoţite de Fișa de înscriere, aceasta conținând datele de identificare aleelevilor participanți la concurs. Datele respective sunt necesare pentru evidenţa participanţilor şi se referă la: 1. Nume şi prenume; 2. Unitatea școlară și clasa; 3. Profesorul coordonator; 5. Număr de telefon de contact sau adresă de e-mail valide. Lucrările realizate de participanţi, împreună cu Fișele de înscriere, vor fi transmise prin e-mail, la adresa: asociatiapleniceanu@yahoo.com, în perioada 1-15 noiembrie 2019. Completarea eronată sau incompletă a datelor personale de identificare nu va permite înscrierea la concurs şi în consecinţă va anula participarea la acesta.

4.2 Desfăşurarea concursului
O comisie formată din cinci evaluatori (1 profesor de istorie, 1 profesor de limba și literatura română, 1 reprezentant al Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, 1 reprezentant A.N.C.E. „Regina Maria” Filiala Gorj și 1 reprezentant Revista „Restitutio”) va evalua în data de 16 noiembrie 2019 lucrările transmise de participanţi, în funcţie de calitatea redactării acestora (tratarea, în cadrul eseului, a unui subiect relevant pentru tema indicată, prezentarea logică a ideilor însoţite de argumente şi exemple convingătoare, organizarea ideilor într-un text ce urmează o structură clară, echilibru între introducere, cuprins şi încheiere, capacitatea de analiză şi interpretare, coerenţă între idee şi argument, respectarea normelor de punctuaţie şi ortografie).

5. PREMIILE OFERITE
Premiile acordate câştigătorilor constau în diplome și medalii (Locurile I, II, III și Mentiune, conform precizărilor din prezentul Regulament). Se vor acorda trei premii speciale din partea Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, A.N.C.E. „Regina Maria” Filiala Gorj și Revista „Restitutio”. Toți elevii vor primi diploma de participare. Activitatea de premiere va avea loc în data de 30 noiembrie 2019, locul și ora urmând să fie precizate de către organizatori. Lucrările premiate vor apărea într-un volum cu ISBN.

6. ALTE DISPOZIŢII
La acest concurs nu se admit contestații. Participarea la concurs implică obligativitatea respectării prevederilor prezentului Regulament.

afis concurs Restitutio 2019

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s