Familia Pleniceanu, fondatori ai unei școli de arte și meserii

De curând am identificat în fondurile Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale o serie de informații referitoare la înființarea unei școli de arte și meserii de către Maria D. Pleniceanu, în memoria soțului său Dumitru D. Pleniceanu, începând cu data de 1 octombrie 1911. Scurtul istoric al școlii a fost redactat de către directorul acesteia, Marin Popescu, în anul 1927, arătându-se felul în care familia Pleniceanu a susținut înființarea și funcționarea școlii.

A luat ființă pe ziua de 1 Oct. 1911, fiind construită de către repausata Maria D. Pleniceanu în memoria decedatului său soț Dimitrie D. Pleniceanu care a lăsat prin testament toată averea sa de aproximativ 5 000 pogoane Casei Școalelor cu condițiunea ca după încetarea din viață a soției sale Maria D. Pleniceanu, pe care o lăsase uzufructuară să înființeze o școală de meserii. Cu câteva zile înainte de a muri (1 ianuarie 1907) a spus soției sale ca să construiască școala mai înainte pentru ca fiind în viață să vadă și ea ce roade ar produce această școală, așa că în anul 1909, D.sa o pune în lucru sub controlul Ministerului Instrucțiunii și în anul 1910-1911 școala s-a construit. În august 1911 pentru a lua școala ființă imediat a pus la dispoziția Ministerului suma de lei 6 000 (suma cerută) pentru procurarea uneltelor și mobilierului școalei, astfel pe data de 1 Oct. 1911 școala a luat ființă. Pe lângă un corp mare de ateliere, bucătăria și sufrageria elevilor, locuința directorului, succesiv în fiecare an a făcut câte ceva și anume:

I. Dormitor pentru elevi

II. Locuință pentru director

III. Un mare șopron

IV. Bucătărie și pivniță pentru director și elevi

V. Ajutor la cantina elevilor cu suma de lei 2000, anual aceasta până la 1 aprilie 1925 când a încetat din viață.

De la data de 1 Oct. 1911 până la 1 Oct. 1923 această școală a funcționat cu gradul de școală elementară de meserii. De la 1 Oct. 1923 s-a ridicat la gradul de școală de arte și meserii. Pe ziua de 1 Oct. 1925 Școala Ceramică din Târgu-Jiu s-a desființat, iar cele 2 secțiuni, ceramică și modelaj, s-au alipit acestei școli, împreună și cu maeștri respectivi unde funcționează și în prezent.

(SJGAN, fond Inspectoratul Școlar al jud. Gorj 1896-1990, dos. 29/1927, f. 702, 702v.)

Din corespondența purtată între Casa Școalelor și a Culturii Poporului și Școala de Arte și Meserii înființată de familia Pleniceanu, aflăm că la data de 19 decembrie 1927, se solicită, conform „testamentului defunctului donator Dimitrie Pleniceanu”, ca școala să poarte denumirea „Dimitrie și Maria Pleniceanu”, existând chiar și o aprobare prin Înalt Decret Regal. În circulara Casei Școalelor și a Culturii Poporului se preciza că: „întrucât școala nu poartă acest nume, vă rugăm să faceți o firmă a școalei cu numele „Dimitrie și Maria Pleniceanu”, iar corespondența va purta acest antet”. (Ibidem, f. 597)

Din aceeași corespondență, reiese că în luna martie a aceluiași an, Casa Școalelor și a Culturii Poporului înaintase Școlii de Arte și Meserii din Vădeni, un ordin de plată în valoare de 4 000 lei, „pentru întâmpinarea cheltuielilor necesare facerii unui parastas pentru pomenirea defunctului donator Dinu D. Pleniceanu și a soției sale Maria D. Pleniceanu. Parastasul se va face la biserica din comunei Vădeni, iar conform dorinței exprimate a defunctului donator se vor împărții și pomeni la săraci. În urmă ne veți înainta acte justificative, de modul cum ați întrebuințat suma”. (Ibidem, f. 113)  

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s