Conacul de la Vădeni al familiei Pleniceanu

La începutul anilor 1990, din conacul familiei Pleniceanu de la Vădeni mai rămăseseră doar cărămizile şi stâlpii unui frumos balcon exterior construit în stilul italienesc. În rest, s-a furat tot ceea ce se putea: ferestre și uși, mobilier și pardoseală. Nimic nu mai amintea de viața și confortul în care au trăit odinioară stăpânii conacului. Potrivit autorităţilor locale, pe parcursul anilor au fost făcute lucrări de întreţinere periodică. După anul 1990 nu au mai fost însă executate lucrări de întreţinere şi reparaţii, clădirea prezentând un stadiu avansat de degradare. Începând cu anul 2010, au fost demarate lucrări de restaurare a clădirii, aceasta fiind adusă în stadiul imaginilor de mai jos în anul 2014.

Construit inițial între 1694-1700 de către marele ban al Craiovei, Cornea Brăiloiu, originar din Vădenii Gorjului, conacul a fost refăcut de familia Pleniceanu, cu două nivele și încăperi mari, având pe latura vestică o loggie cu stâlpi din piatră sculptați cu motive vegetale, torsate și canelate, încununate de capiteluri bogate, de la care u ni s-a păstrat decât o singură piesă încastrată în zidăria laterală, de aici deschizându-se perspectiva spre un lac artificial și spre lunca Jiului. Faptul nu permite o discuție asupra raporturilor gol-plin ale fațadei respective, după cum nici de la foișorul aflat pe latura opusă nu s-a păstrat nicio piesă sculptată (astăzi restaurat în întregime). Clădirea era prevăzută cu o pivniță amplă, având ziduri groase de cărămidă și piatră în casete, susținute de două masive coloane. Ancadramentele ferestrelor impresionează și astăzi prin masivitate și robustețe. Pe latura scurtă de la vest, au fost descoperite amprentele pornirilor zidurilor unui decroș interpretat a fi fost un sacnasiu legat cu un coridor median care traversează în lung corpul casei, împărțind-o în două părți egale, fiecare compartimentată în funcție de necesitățile de locuire și de circulație, în încăperi destul de mari.*

Astăzi, conacul alături de Biserica Adormirea Maicii Domnului, situată în apropiere, reprezintă o contribuție importantă la arhitectura laică și religioasă de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de-al XVIII-lea din țara noastră.

pagepage2

* Andrei Popete-Pătrașcu, Biserica de la Vădeni. Trecut și prezent, Târgu-Jiu, Editura Măiastra, 2007, p. 42-43.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s