Biserica din Vădeni în documente de arhivă

Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale deține o impresionantă colecție de documente referitoare la pagubele săvârșite de către armata germană în Gorj în timpul ocupației din 1916-1918. În Fondul Protoeriei Județului Gorj, din anul 1919, am identificat o serie de documente referitoare la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Vădeni Nord, precum și la obiectele de cult rechiziționate de armata germane, pe care Maria D. Pleniceanu, soția celui care a fost Dumitru D. Pleniceanu, în „filantropia de care a fost totdeauna coprinsă”, le donase bisericii în anii anteriori declanșării Primului Război Mondial. Redăm unul dintre aceste documente, aflat în Dosarul nr. 156, filele 68-69:

Biserica parohială Vădeni, cu patronajul „Adormirii Maicii Domnului”, monument istoric, refăcută acum 7 ani trecuți de Doamna Maria D. Pleniceanu, cu banii săi proprii cheltuind peste 150 000 lei, aprobat de Ministerul Cultelor, pentru care i-a adus mulțumiri, datorită evenimentelor acest sfânt locaș a avut aceiași soartă ca și a trecutului adică să nu scape neatinsă de loviturile dușmanului, ori de câte ori războiul s-a purtat pe aceste văi. De data aceasta germanii au socotit se vede că este cetate, ori cu tunurile și aeroplanele au tras în ea și înprejurul ei, formând următoarele stricăciuni:

I. Au stricat acoperișul bisericii de olane în cea mai mare parte.

II. Au spart bolta bisericii, prin mijloc, construită cu ciment.

III. Au spart la clopotniță sus, spărgând și clopotul bisericii în greutate de peste 100 kg.

Deoarece acest sfânt lăcaș pe lângă grija ce i-o poartă statul, cum Doamna Maria D. Pleniceanu care cum am spus a fost refăcută de dânsa, văzând că este amenințată a ploua în ea, cum și Ministerul era la Moldova și lipsă complete de corespondență, Domnia sa în filantropia de care a fost totdeauna coprinsă, n-a lăsat ca ruina să se întindă, și n-a așteptat nici autorizare, și a reparat-o, acoperind-o în parte și refăcând zidăria și bolțile pentru care a cheltuit mai mult de șasă (6) mii lei fără a se cumpăra bineînțeles și clopotul care fusese spart și luat de către ocupanți. Azi subsemnatul ca paroh am dispus să se păstreze ca semn al vremii, să nu se repare spărtura, unde a fost spartă bolta de bombă spre a se vedea de cei din viitor atât semnele turcilor din vremea veche care se cunosc bine, cât cele de acum ale germanilor, cu care a fost încercat acest sfânt lăcaș. În afară de pagubele externe mai avem jefuită biserica și de următoarele obiecte:

I. 2 cruci de argint de pe sfânta masa care costă 200 (două sute lei).

II. Una cădelniță de argint care valorează 150 lei.

III. Un disc de argint. 100 (o sută lei).

IV. Sf. Antimis de mătase. 50 (cincizeci lei).

V. Trei iconițe de lemn. 300 (trei sute lei).

VI. Trei candile de argint 150 (una sută cincizeci lei).

Care au fost cumpărate tot de Doamna Maria D. Pleniceanu, care s-a grăbit de a le găsi și le-a dăruit bisericii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s