Laureații Concursului național dedicat sculptorului Constantin Brâncuși

În cadrul evenimentelor desfășurate la București cu ocazia Zilei Naționale Brâncuși la Centrul Cultural al Ministerul Afacerilor Interne, a avut loc și festivitatea de premiere Concursului Național de Creație Artistică și Literară „Ziua Brâncuși”, ediția I, 19 februarie 2019, organizat de Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” și Asociația „Acasă la Brâncuși”. Concursul de desene și eseuri s-a adresat atât elevilor care studiază în școlile din România cât și elevilor români din Diaspora.

„Participarea a fost una substanțială, chiar dacă suntem la prima ediție a acestui concurs. Alături de Asociația „Acasă la Brâncuși” ne-am propus să omagiem personalitatea sculptorului Constantin Brâncuși, prin promovarea acestuia și a operei sale în rândul tinerilor, atât cei care studiază în școlile din România, cât și cei care studiază în străinătate. În fiecare an, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Națională Brâncuşi, amintind de data naşterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876, cel care a dus România în universalitatea lumii prin lucrările sale de artă. La creație artistică elevii au avut de realizat un desen în creion sau cărbune care să conțină la alegere un portret al artistului Constantin Brâncuși sau o sculptură a acestuia, iar la secțiunea eseu tema lucrărilor a fost inspirată din viața și opera sculptorului, la alegere din biografia, creația artistică, analiza și critica operei brâncușiene”, ne-a declarat Andrei Popete Pătrașcu, președintele Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, organizatorul concursului dedicat lui Brâncuși.

Trofeele și diplomele concursului au fost decernate de vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Gheorghe Nichifor. „Este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi să celebrăm ziua lui de naştere drept o sărbătoare naţională. Inițiativa organizării Concursului Național de Creație Artistică și Literară „Ziua Brâncuși” cu cele două secțiuni adresate tinerilor români din țară și străinătate, onorează spiritul românesc şi în acelaşi timp arată dragostea şi recunoştinţa noastră faţă de valoarea lui Brâncuşi. Marele sculptor nu mai este demult al românilor, el aparține universalității, operele sale fiind apreciate peste tot în lume.” În încheiere vicepreședintele Consiliului Județean a adresat invitația elevilor bucureșteni prezenți la premiere „de a vedea operele lui Brâncuși acasă la noi în Gorj și la Târgu-Jiu.”

Laureații Concursului:

Secțiunea elevi din școlile românești

Desen

PREMIUL I. Buzamăt Ema, Școala Gimnazială „Adrian Rădulescu” Constanța, jud. Constanța

PREMIUL II. Narcisa Niculae, Școala Gimnazială Nr. 47, București

PREMIUL III. Vulpe Ana-Maria, Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” Târgu-Jiu, jud. Gorj

PREMIUL SPECIAL. Fîntîneanu Vlăduț-Cristian, Școala Gimnazială Nr. 2 Zimnicea, jud. Teleorman

Eseu

PREMIUL I. Hanganu Alexandru, Școala Gimnazială Țifești, jud. Vrancea

PREMIUL II. Cojocaru Alexandra, Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” Târgu-Jiu, jud. Gorj

PREMIUL III. Bădei Lavinia Maria, Școala Gimnazială Ungureni, jud. Bacău

PREMIUL SPECIAL. Brighitte Tache, Școala Gimnazială „Mexic”, București