Maria Pleniceanu și gesturile sale de generozitate, în timpul Primului Război Mondial

Mulțumim domnului prof. Gabriel Sarcină pentru informațiile oferite în cadrul volumului „Mărturii despre județul Gorj în Primul Război Mondial. Documente vol. I (1916–1919)”, cu privire la Școala de Arte și Meserii înființată de Dumitru și Maria Pleniceanu, la Vădeni.
Aflăm dintr-o notă semnată de prof. Marin Popescu, director al Școlii de Arte și Meserii din Vădeni, la data de 7 iulie 1918, adresată prefectului județului Gorj, stadiul în care se afla în vara anului 1917 localul școlii, avariat de către trupele germane de ocupație, dar și gestul Mariei Pleniceanu de a susține financiar reparațiile cuvenite.

1918, Iulie 07, Vădeni

No. 1 din 7 Iulie 1918
Domnule Prefect,
La ordinul D-voastră No. 3849 precum şi ordinul Onor Minister al Cultelor No. 12508 am onoare a vă raporta următoarele. În ce priveşte localul şcoalei de meserii, precum şi locuinţa subsemnatului, au fost devastate şi în cea mai mare parte distruse, atât uşile cât şi ferestrele, precum şi podinele şi învelitoarea. Pentru repararea radicală a acestor localuri, D-na Maria Pleniceanu a avut bună voinţă şi acum de a veni în ajutorul acestei şcoli şi chiar astăzi se lucrează la localul subsemnatul[ui] precum şi la reparaţia radicală a atelierului de lemnărie care podeala are distruse cu desăvârşire, şi astfel treptat ni s-a promis că se va face toată reparaţia localului. Arhiva este devastată cu desăvârşire iar uneltele, sustrase de răufăcători. Parte din ele le-am mai găsit, mai sunt informat că ceva unelte sunt şi în atelierul ce este amplasat lângă comandamentul German.

Diriginte, Marin Popescu
Domnului Prefect al Judeţului Gorj.
 
SJAN Gorj, fond Gimnaziul Industrial de Băieţi Vădeni, dos. 1/1918, f. 1, orig., rom.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s