Simpozionul Județean „Toma Becherete. Dascăli și destine în slujba școlii românești”, ediția I, 2019

Prima parte a anului 2019 o dedicăm celui care a fost învățătorul Toma Becherete, printr-un simpozion județean în amintirea sa şi a acelor dascăli numiți pe drept cuvânt apostoli ai neamului românesc.

Simpozionul va cuprinde 2 secțiuni:
1. Secțiunea pentru profesori: „Dascăli și școli de odinioară”, cu participare directă sau indirectă,
2. Secțiunea-concurs pentru elevi „Chipul dascălului prin ochi de copil”, cu participare indirectă.

Dascălul a avut şi va avea în continuare un rol esenţial în formarea generațiilor viitoare, în desăvârşirea personalităţii acestora. Misiunea dascălului nu a fost nicicând una tocmai ușoară, deși astăzi este tratată cu superficialitate și cu prejudecăți de societatea contemporană. Un dascăl bun este acea persoană care dovedește, în egală măsură, umanism (în general) și dragoste de copii (în special), spirit de obiectivitate, dreptate, principialitate, cinste, curaj, corectitudine, răbdare, optimism, modestie, fermitate, stăpânire de sine. Un dascăl care dovedește măiestrie pedagogică este mai mult decât un reputat profesionist, este artistul desăvârșit în meseria lui. El este cel care are conștiința responsabilității și a misiunii sale, care înseamnă să arzi ca o lumânare pentru a-i lumina pe alții, adică să te dăruiești în totalitate, în mod dezinteresat.

Dascăl al Școlii Primare din Vădenii Gorjului, Toma Becherete a fost unul dintre învățătorii de altădată, care prin har, pricepere și pregătire a sădit în sufletul a generații și generații de elevi dragostea de carte. S-a născut în 1904, în același an în care Dumitru și Maria Pleniceanu ridicau la Vădeni, o școală primară pentru fiii și fiicele celor care trudeau pe moșia lor. A educat în spiritul vremii, timp de peste patru decenii, vlăstarele de altădată, astăzi oameni care nu și-au uitat niciodată dascălul, urmându-i în viață îndemnurile și tot ceea ce au învățat de la „domnul învățător”.

Prin Simpozionul Județean „Toma Becherete. Dascăli și destine în slujba școlii românești”, ediția I, 2019, organizatorii își propun să omagieze dascălii de altădată şi să-i readucă în memoria posterității pe acești veritabili „apostoli ai neamului”.

Atașăm în linkul de mai jos documentele necesare înscrierii și participării la Simpozionul Județean „Toma Becherete. Dascăli și destine în slujba școlii românești”, ediția I, 16 februarie 2019, organizat de Școala Gimnazială Nr. 7, structură a Colegiului Auto „Traian Vuia” din Târgu-Jiu, alături de Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”:

Simpozionul Judetean Toma Becherete (click AICI)

Afis Simpozionul Judetean Toma Becherete

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s