Universul Olteniei: Asociație istorică gorjeană la aniversarea Micii Uniri de la „Hotel Concordia”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, în parteneriat cu Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Asociația „Frontiera Gălățeană” și Asociația culturală „Tomis” Filiala Galați, au organizat ieri, la București în  chiar ziua de 24 ianuarie 2020, cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, un eveniment de reconstituire istorică, cu uniforme militare din perioada 1859-1866.

83163346_653586205438342_9032785470139924480_n

Evenimentul s-a desfășurat  în fața clădirii unde în anul 1859 s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, viitor domnitor al Principatelor Române Unite, pe atunci  „ Hotel Concordia”, clădire aflată astăzi într-o stare avansată de degradare (Centrul Vechi al Capitalei, strada Smârdan nr. 39) și la Statuia domnitorului Unirii, din Dealul Patriarhiei. În urmă cu un an, pe 24 ianuarie  2019, o parte din membrii fondatori ai noii Asociații de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” depuneau o jerbă de flori în fața clădirii în care se năștea România Modernă, atrăgând atenția prin prezența lor, față de modul condamnabil în care istoria și monumentele de patrimoniu istoric sunt ignorate de către autorități: „În acest an, la acțiunea organizată de aceștia s-au alăturat și alte asociații culturale și istorice, care prin activitățile desfășurate promovează valorile naționale, cunoașterea istoriei și tradițiile militare românești. Organizatorii evenimentului fac apel la toate instituțiile în măsură să intervină pentru salvarea acestei clădiri de patrimoniu istoric, reper al identității naționale, unde în seara zilei de 23 ianuarie 1859, s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, viitor domnitor al Principatelor Române Unite. Într-un București cu aspirații europene, dar în care valorile identității naționale nu trebuie ignorate, un edificiu dedicat Unirii Principatelor Române ar constitui cu siguranță un obiectiv de atracție pentru toți cei care vizitează capitala României, o punte deschisă în timp și spațiu, între trecut și prezent” spunea  prof. Andrei Popete Pătrașcu – președintele Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, reprezentanților TVR prezenți la evenimente.

Cu aceeași ocazie, Asociația cultural – istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, a primit un Însemn de onoare, la București, cu ocazia aniversării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, pentru activitatea desfășurată în slujba respectului și promovării valorilor naționale și spirituale ale țării și istoriei, din partea Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”. Felicitări tuturor organizatorilor și participanților la astfel de evenimente comemorative sau aniversare menite să trezească în conștiința contemporanilor dragostea de Neam și de Țară, respectul față de  valorile morale, material și umane al Istoriei noastre!

Marius BECHERETE

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s