Albumul „Brâncuși”, cu desene în creion și cărbune dedicat sculptorului, lansat la Târgu-Jiu

„Nu putem să-l ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre el rămâne important”, spunea Brâncuși, cel care a dus România în universalitatea lumii prin lucrările sale de artă.

Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” și Asociația „Acasă la Brâncuși” și-au propus să omagieze personalitatea sculptorului prin promovarea acestuia și a operei sale în rândul tinerilor, atât cei care studiază în școlile din România, cât și cei care studiază în străinătate. În fiecare an, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Națională Brâncuşi, amintind de data naşterii marelui sculptor român, 19 februarie 1876. 
Este de datoria noastră, spre a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi, să celebrăm ziua lui de naştere drept o sărbătoare naţională. Inițiativa organizării unui concurs național de creație artistică și literară care să-i poarte numele, cu secțiuni adresate tinerilor români din țară și străinătate, onorează spiritul românesc şi în acelaşi timp arată dragostea şi recunoştinţa noastră faţă de valoarea lui Brâncuşi. Marele sculptor nu mai este de mult al românilor, el aparține universalității, operele sale fiind apreciate peste tot în lume.

Concursul Național de Creație Artistică și Literară „Ziua Brâncuși”, ediția I, 2019 și-a propus să încurajeze elevii de gimnaziu din școlile românești, dar și elevii români din Diaspora spre cunoașterea culturii românești și universale, în general, a operei lui Constantin Brâncuși, în special, descoperirea și dezvoltarea dragostei pentru frumos şi cultivarea sensibilităţii artistice, a expresivităţii şi creativităţii, descoperirea şi dezvoltarea aptitu-dinilor artistice și literare la elevi, valorificarea experienţei pozitive a cadrelor didactice în abordarea educaţiei culturale, dezvoltarea capacităţii de receptare a mesajului artistic şi nu în ultimul rând, formarea viitorului consumator de cultură.
Prezentul album cu desene în creion și cărbune dedicat sculptorului Constantin Brâncuși, cuprinde creațiile artistice ale elevilor finaliști, secțiunea creație artistică, din cadrul Concursului Național „Ziua Brâncuși”, portrete și opere ale sculptorului român care afirma că „o sculptură desăvârşită trebuie să aibă darul de a vindeca. Arta trebuie să apropie, nu să îndepărteze, să umple, iar nu să sape prăpăstii în bietele noastre suflete… şi aşa răscolite de întrebări. În Arta nu există străini!” În cadrul evenimentelor desfășurate la București cu ocazia Zilei Naționale Brâncuși la Centrul Cultural al Ministerul Afacerilor Interne, pe 19 februarie  a avut loc și festivitatea de premiere a laureaţilor Concursului Național de Creație Artistică și Literară „Ziua Brâncuși”, ediția I, eveniment despre care am relatat în ziarul nostrum, la vremea respectivă. Astăzi vom scrie despre albumul expoziţiei de grafică cu lucrări ale copiiilor participanţi şi laureaţi ai secţiunii artistice a concursului, cu menţiunea că, la această secţiune, elevii au avut de realizat un desen în creion sau cărbune care să conțină, la alegere, un portret al artistului Constantin Brâncuși sau o sculptură a acestuia. De remarcat faptul că participanţii nu frecventează o şcoală ori liceu de profil arte plastic, ca şi predilecţia lor în a imortaliza portretul Domnişoarei Pogany, celebra sculptură brâncuşiană.

Albumul intitulat, simplu, „Brâncuși”, cuprinde 75 de desene în creion şi cărbune realizate de copiii ce învaţă în şcoli din România (printre ele Şcoala Gimnazială nr.1 Motru şi Şcoala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” Tg-Jiu, din Gorj), dar şi din Anglia, Spania sau Italia. Lucrarea, realizată în condiţii grafice deosebite  la Editura NewEst Print din Bucureşti, sub îngrijirea prof. Andrei Popete Pătrașcu şi prof.Gheorghe Nichifor (editor coordinator), a fost prezentată la Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, însoţită de o expoziţie cu lucrările conţinute în album, în preambulul conferinţei „Absenţa lui Brâncuşi” susţinută de profesorul universitar Sorin Alexandrescu, directorul Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii din cadrul Universităţii Bucureşti, în cadrul lucrărilor ediţiei din acest an a manifestărilor denumite „Colocviile Brâncuşi”.

Au luat cuvântul şi au adus felicitări pentru realizarea concursului şi albumului Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Tg Jiu şi Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”. Cu acelaşi prilej, preşedintele Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, prof. Andrei Popete Pătraşcu a oferit o Diplomă de Excelenţă şi un Însemn de Onoare, Platformei online „Gorjenii lui Brâncuşi”, reprezentată de doamna Maria Bîrcu, pentru mediatizare a tot ceea ce înseamnă Brâncuşi, opera sa în ţară şi în lume.

Marius BECHERETE, în „Universul Olteniei”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s