Alexandru Burcea, de la Asociația „Tradiții Ostășești”, a primit Titlul de „Voluntarul Anului Centenar”

Sâmbătă, 14 aprilie 2018, pe esplanada Parcului Carol I din București, la Mormântul „Eroului necunoscut”, Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” a desemnat „Voluntarul Anului Centenar”, în semn de apreciere pentru întreaga dăruire de a păstra vie memoria eroilor români, lui Alexandru Burcea, membru al Asociației „Tradiții Ostășești”.

La evenimentul organizat de Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, inclus în Programul Centenar al acesteia, au participat, membri ai Asociației „Tradiții Ostășești”, elevi și cadre didactice, alături de aceștia aflându-se și echipa de redacție a Emisiunii „Ora Regelui”, difuzată de Televiziunea Română.

Acțiunea de astăzi a debutat cu o prezentare realizată de membrii Asociației „Tradiții Ostășești” a echipamentului militar românesc din timpul Primului Război Mondial, a uniformelor soldaților noștri, arme folosite de aceștia, drapelul de luptă, decorații și medalii. Cei prezenți la eveniment și mai ales elevii au putut să urmărească pe viu reconstituirea unui moment de instrucție militară, mânuirea unei puști sau formulele de salut ale armatei române de acum 100 de ani și au asistat la schimbarea Gărzii de Onoare, asigurată de soldații Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, la Mormântul Eroului necunoscut”, ne-a declarat prof. Andrei Popete Pătrașcu, președintele Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”.

Alexandru Burcea, Voluntarul Anului Centenar: „Iubesc istoria și tot ce înseamnă tradiția ostășească”

În cadrul evenimentului desfășurat pe esplanada Parcului Carol I, Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” a acordat Titlul de „Voluntarul Anului Centenar” lui Alexandru Burcea, membru al Asociației „Tradiții Ostășești”. Elev în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială „Sf. Andrei” din București, Alexandru este nelipsit de la toate evenimentele ce readuc la viață tradițiile de luptă ale armatei române. Este cel mai tânăr membru activ din țară al unei astfel de asociații, fiind pasionat de istorie și trecut, de uniforme militare și medalii. A participat până acum, alături de ceilalți camarazi ai săi, la zeci de reconstituiri militare, defilări, gărzi de onoare, ceremonii festive sau de comemorare și demonstraţii de mânuiri de arme. Model și exemplu îi este tatăl său, Liviu Burcea, cel care de-a lungul timpului i-a insuflat fiului său pasiunea pentru tradițiile ostășești, fiind la rându-i unul dintre cei mai activi membri ai asociațiilor de reconstituiri militare. I-a fost alături și sâmbătă, la acordarea Titlului de „Voluntarul Anului Centenar”, prezentând echipamentul militar al Asociației „Tradiții Ostășești” și momentul de instrucție militară. Anul Centenar (25).jpg

„Soldatul voluntar” Alexandru Burcea ne-a mărturisit că iubește istoria și tot ce înseamnă tradiția ostășească: „Dedic o mare parte din timpul liber pasiunii pentru tradițiile armatei române și particip ori de câte ori se ivește ocazia la reconstituiri militare, ceremonii sau defilări. Mă onorează distincția de Voluntarul Anului Centenar acordată de Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” și promit să „Servesc patria” în continuare, în calitate de membru al Asociației „Tradiții Ostășești”. Alexandru colecționează decorații și medalii, ceasuri de buzunar și deține mai multe uniforme militare. Îl felicităm pentru întreaga activitate prezentă și viitoare, dar mai ales pentru că este unul dintre tinerii care gândește și mai ales simte românește, iar tradițiile și valorile naționale sunt pentru el un simbol de neclintit.

La finalul evenimentului, Alexandru Burcea, a înmânat, alături de Andrei Popete Pătrașcu, diplome elevilor de la Școala Gimnazială „Mexic” din București care au participat la Concursul – Atelier de pictură pe sticlă „Făuritorii României Mari”, desfășurat la sfârșitul lunii martie, în cadrul Programului Național „Școala Altfel”. Printre aceștia s-au numărat și elevii clasei a V-a: Brigitte Tache, Rut Gheorghe, George Brezeanu, Alexandra Pădureanu și Eric Blidăreanu, aceștia pictând personalități militare precum gen. Ion Dragalina, asul aviației românești Vasile Craiu, eroina Ecaterina Teodoroiu ș.a. ce au contribuit prin jertfa lor la făurirea României Mari.

w