Simpozionul „Paștele, sărbătoare a luminii și bucuriei. Tradiții, credințe și obiceiuri la români”

Vineri, 14 aprilie 2017, începând cu ora 10.00, Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, alături de Școala Gimnazială „Mexic” din București  și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Municipiului București au organizat Simpozionul cu tema: „Paștele, sărbătoare a luminii și bucuriei. Tradiții, credințe și obiceiuri la români”.

Au susținut comunicări despre sărbătoarea dedicată Învierii Mântuitorului Iisus Christos, despre credințele și obiceiurile păstrate în lumea satului, și transmise de-a lungul generațiilor până în zilele noastre, cadre didactice ale Școlii Gimnaziale „Mexic” din București, prof. Florentina Caloian, prof. Marcella Samoilă, prof. înv. Georgiana Cioacă, reprezentanți ai Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, prof. Andrei Popete-Pătrașcu și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Municipiului București, prof. Marian Panait.

Obiceiurile şi tradiţiile străbune româneşti, rod al unui efort îndelungat de cunoaştere reprezintă un tezaur inestimabil de înţelepciune ale căror valori şi resurse nu se şterg niciodată. Organizatorii acestui simpozion și-au propus să readucă în atenția elevilor, Sǎrbǎtoarea Sfintelor Paști care este cea mai importantǎ și solemnǎ dintre sǎrbǎtorile anului, este sǎrbǎtoarea care aduce omenirii speranța mȃntuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.

„Tradițiile reprezintǎ o caracteristicǎ a oricǎrei civilizații și culturi. În unele pǎrți ale lumii, acestea sunt ignorate, ȋn altele, ȋncǎ se respectǎ, ȋnsǎ, pentru noi și mai ales pentru elevii noștri, este important sǎ știm care sunt și care este povestea fiecǎreia dintre ele”, ne-a declarat prof. Florentina Caloian, de la Școala Gimnazială „Mexic”.

În cadrul aceluiași eveniment, a fost vernisată și Expoziția de Fotografie „Rugăciuni în lemn”, cuprinzând un număr de 24 de fotografii cu troițe din zona Olteniei. Troiţele provin din localităţi precum: Bengeşti-Ciocadia, Novaci, Polovragi, Baia de Fier, Lainici, Leleşti, Runcu, Arcani, Hobiţa şi altele, în care pe marginea drumului, aceste „rugăciuni în lemn” sunt prezente într-un număr impresionant. Poate grăbiţi uneori, nu am acordat prea mare atenţie acestor mărturii ale credinţei. Troiţele sunt însă acolo, la marginea drumului, revărsându-şi ocrotirea asupra tuturor celor care trec pe lângă ele, cu băgare sau nebăgare de seamă. În ciuda unei aparente simplități, ele ne aduc însă aminte de patimile Mântuitorului și moartea Sa pe cruce, găsindu-și justificare în practicile funerare arhaice, devenite ulterior veritabile monumente tradiţionale româneşti.

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )