În curând, ediția a III-a a unei cărți de suflet pentru gorjeni!

Se află deja sub tipar, la Iași, o nouă ediție, revăzută și adăugită, a cărții „Dincă Schileru – o legendă vie a Gorjului”.  Ediția a III-a a lucrării s-a impus ca o necesitate în anii din urmă, „Brand-ul Dincă Schileru” accentuându-se promițător, grație evoluțiilor social-politice post-decembriste, când libertatea de exprimare face loc reevaluării personalităților locale, uitate, chiar ignorate, în anii cultului personalității (nu numai din vremea lui Ceaușescu!). Este, chiar numai acesta,  un motiv suficient pentru care am purces la o nouă documentare, respectând forma structurală a debutului nostru din 2010.

Ne-au impresionat și impulsionat, totodată, în ultima vreme, amplasarea unei stele pe „Aleea Celebrităților” din Târgu-Jiu, în memoria lui „Nenea Dincă”, precum și realizarea în 2016 a unui monument la Schela, de către venerabilul profesor universitar I. Dijmărescu, pe locul unde odinioară se afla casa natală a „eroului” nostru. Asemenea gesturi, suntem siguri, se vor amplifica și vor contribui la reconturarea pe harta țării a unui spațiu al reconsiderărilor istorice.

Avem speranța continuării travaliului nostru de către tinerii istorici ai Gorjului, județ generos cu talentele, așa încât modelul „gorjeanului pandur” să-și amplifice efectele în viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți. Dincă Schileru, „citit” atent, în cheia vremurilor noastre, poate oferi șansa unui trai îmbelșugat și liniștit. „Capitalismul” promovat de afacerile sale, exprimările parlamentare pitorești, dar la „obiect”, generozitatea față de semeni, respectul pentru istorie și tradiții, evlavia sa, nu pot fi oare acceptate ca repere morale ale gorjenilor?

Vă invităm să citiți în curând, cu atenție, o carte, deloc ușoară pentru cei mai puțin familiarizați cu Istoria modernă a României. Dincă Schileru este simbolul unei generații în schimbare, cum se dorește a fi și cea din zilele noastre. Nimic nu se face „bătând din palme”, efortul constant fiind cheia progresului în toate timpurile. Acasă, în Gorj, peste munți, în Transilvania, la București, în Parlament, în afara fruntariilor, cu oferte locale, Dincă Schileru a trăit pentru el, dar și pentru semenii săi. Cât a reușit? Cu siguranță, suficient de mult, ca să poată deveni o „legendă” a locului. Dacă dorim să-i urmăm exemplul, este la îndemâna fiecăruia dintre noi.

paper

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s