Pentru toți cei care gândesc şi simt româneşte, pentru cei mândri de frumusețea tradițiilor şi a portului românesc, în preajma Zilei Naționale a României, vă invităm să vizitați pagina ligia.ro.
Propusă în urmă cu puțini ani ca brand de țară, ia românească este valorizată astăzi în cadrul Proiectului „Ligia. Ie tradițională românească”. Din dorinţa de a duce mai departe dragostea pentru arta românească şi pentru perfecţiunea portului nostru, Livia Dumitrache a readus la viaţă acest obiect vestimentar unic, înnobilând costumul popular românesc.
Iile sale sunt cusute în sate din toate regiunile ţării, de bătrâne pricepute, care au moştenit talentul din generaţie în generaţie şi care transpun în fiecare împunsătură de ac iubirea şi priceperea lor. Materialele utilizate (pânza de casă, bumbac şi mătase), broderiile realizate în întregime manual, proporţiile alese, toate caută echilibrul perfect pentru ca cele care le poartă să se identifice cu etalonul frumuseţii şi fericirii populare.
Despre iile sale, Livia Dumitrache mărturisește: „Ia tradiţională este o creaţie artistică, reprezentativă pentru talentul şi calităţile spirituale ale româncelor. Este cusută în întregime manual, din pânză topită, croită în linii drepte şi încheiată prin cusătură manuală, încreţită la gât şi împodobită cu ciucuri. Decorul este orientat pe mâneci, unde este cusută o altiţă, broderii şi diverse modele de inspiraţie folclorică şi pe piept. Cămaşa cu mânecă lungă era în vechime purtată în zilele de sărbătoare datorită complexităţii modelului şi aspectului deosebit, iar astăzi poate fi purtată oricând, fiind o piesă vestimentară de bază.
Ia tradiţională românească cu mânecă scurtă este o piesă vestimentară unică, croită în foi drepte de pânză topită, unite prin broderie manuală. Ornamentele sunt realizate prin cusătură şi puncte de broderie, din mătase şi bumbac, în tonuri calde. Ia cu mânecă scurtă poate fi purtată în diferite combinaţii vestimentare, îmbinând frumuseţea stilului autentic tradiţional cu moda actuală.
Iile bărbăteşti sunt caracterizate prin simplitate, eleganţă. Am îmbinat autenticul, tradiţionalul, cu modernul. Cămăşile bărbăteşti sunt croite cambrat, cu manşetă dreptunghiulară şi platcă. Sunt confecţionate din pânză topită (100% bumbac), iar ornamentele sunt cusute manual cu bumbac şi mătase pe manşete, guler şi piept. O ie este realizată în 15-30 zile de muncă continuă, aprox 6 ore pe zi. – este realizată în întregime manual: croială, tiv, cusătură, ciucuri, broderii etc. – fiecare piesă este unică, nu se realizează ii identice – sunt cusute de bătrâne de peste 65 ani, în casele lor de la ţară, inclusiv bunica mea – sunt folosite modele pentru inspiraţie care datează din anii 1900 (sunt utilizate ii autentice vechi, de peste 100 de ani, ale căror modele le analizam pentru a ne inspira în ornamentarea cămăşilor noastre) – o broderie ( numită ajur) este realizată prin înodarea manuală a aprox 10.000 de fire din pânza topită.”
A.P.P.