În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se stabileau în Vădenii Gorjului, Dumitru și Maria Pleniceanu, proprietari care de-a lungul timpului au impresionat prin generozitate şi nobleţe, dar şi prin atitudinile şi manierele de aleasă ținută. Mărturiile istorice din acea perioadă menționează actele de caritate pe care familia Pleniceanu le-a făcut cu nedisimulată generozitate, susținând initiative proprii sau ale comunității locale, la care au luat parte din postura de buni cunoscători ai realităţilor sociale de la cumpăna veacurilor XIX şi XX.
În timpul Războiului de independență, îi depistăm pe Dumitru și Maria Pleniceanu într-o serie de mărturii ale vremii susținând campania de neatârnare, alături de preotul Ghe. Ciocănescu, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni. Înțelegând importanța momentului istoric pe care îl trăiau, aceștia făceau apel la locuitorii care trudeau pe moșia de la Vădeni, rechiziționând pentru armata română pe lângă diverse produse agroalimentare, obiecte – în special îmbrăcăminte (cojoace, pantaloni, mintene, cămăși, ciorapi și obiele), mijloace de transport și animale de acțiune[1], precum și bani. „La 16 noiembrie 1877 – se arată în nr. 250 din 6 (18) noiembrie 1877, al Monitorului Oficial – 103 locuitori ai comunei Vădeni ofereau pentru cumpărarea de arme necesare ostașilor români, suma de 148 lei și 95 bani”[2]. La rândul său, Maria D. Pleniceanu împreună cu soțiile altor proprietari din județ, prin Comitetul Doamnelor Gorjene, au adunat și donat spitalelor de campanie sume de bani „în folosul soldaților răniți pe câmpul de bătaie”[3].
Cu siguranță vor fi fost și alte contribuții materiale ale familiei Pleniceanu și de solidaritate a acestora în susținerea soldaților români participanți la evenimentele de pe frontul din Balcani, fiind binecunoscute operele de binefacere ale familiei, generozitatea lor prelungindu-și ecourile până în zilele noastre.
[1] Vezi, Andrei Popete – Pătrașcu, Biserica din Vădeni. Trecut și prezent, Târgu-Jiu, Editura Măiastra, 2007, p. 52.
[2] „Monitorului Oficial”, nr. 250 din 6 (18) noiembrie 1877, p. 6321.
[3] Dan Neguleasa, Florina Popescu, Contribuții gorjene la războiul de independență, Târgu-Jiu, Editura Alexandru Ștefulescu, 1997, p. 138.
(Pictură: Nicolae Grigorescu, Transport de provizii)