Donațiile familiei Pleniceanu

În anul 1911, la patru ani după moartea lui Dumitru D. Pleniceanu (n. 1831 – d. 1907), unul dintre marii proprietari din Gorj la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, soția acestuia, Maria D. Pleniceanu (n. 1835 – d. 1925), dona parohiei Vădeni un teren în suprafață de 2397 mp, cu o lățime de 28 m, lung din șoseaua națională Târgu-Jiu – Petroșani până în Hodinău (un mic pârâu învecinat cu această proprietate) și o casă compusă din patru camere și antreu, cu pivniță sub ea, acoperită cu țiglă, pentru a servi drept casă parohială, printr-un actul de donație autentificat sub procesul verbal nr. 216 din 17 octombrie 1911.

SANYO DIGITAL CAMERA

De-a lungul timpului, neavând moştenitori, Maria D. Pleniceanu a făcut și alte donații comunității locale, școlii și bisericii din Vădeni, a ridicat un local de primărie, o bancă, a susținut elevii săraci şi a fost alături de orice iniţiativă menită să lumineze şi să îmbunătăţească nivelul informativ al sătenilor de pe moşia sa. A murit în anul 1925, la venerabila vârsta de 90 de ani, fiind îngropată, alături de Dumitru D. Pleniceanu, în cavoul de la Vădeni.

Act de Donațiune,

Subsemnata Maria D. Pleniceanu proprietară, domiciliată în urbea Târgu-Jiu, județul Gorjiu, donez prin acest act în mod definitiv și irevocabil Administrației Casei Bisericii pendinte de Ministerul Cultelor și Instrucțiunei Publice, una casă de zid compusă din patru camere, un antreu, acoperită cu țiglă.

Această casă are pivniță sub ea și este împrejmuită cu ulucă și este clădită cu spesele mele Donatoarea, pe terenul Donat ministerului de defunctul meu soț Dimitrie Pleniceanu și care teren are lățimea douăzeci și opt metri iar lungu din șoseaua Națională Târgu-Jiu – Petroșani până în Hodinău (pârâu – n.n.), învecinată la miază noapte cu C. Moișoni și la miază zi cu plațul Proprietatea Vădeni.

Casa donată și locul în cestiune se află situate în hotarul comunei Vădeni, plasa ocolu Județul Gorjiu și pe care casă eu Donatoarea Maria D. Pleniceanu o donez sus zisei Administrații a Casei Bisericii cu mențiune și obligațiune a servi ca casă Parohială cu destinație pentru biserica din Vădeni, plasa ocolu Județul Gorjiu și nu a casei posesie și proprietate Administrarea Casei Bisericii.

Făcut în Târgu-Jiu azi la 17 octombrie 1911.

Casa Donată cu împrejmuirea ei valorează lei zece mii cinci sute.

Maria D. Pleniceanu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s