Se dorește includerea memorialului de război de la Târgu Jiu în UNESCO, dar autoritățile locale sunt primele care batjocoresc semnificația pentru care Calea Eroilor ar putea fi inclusă în patrimoniul mondial!
Păstrăm tradiția, ar zice unii! Cei care nu vor nici în ruptul capului să priceapă că la Târgu Jiu avem un memorial de război dedicat eroilor căzuți în timpul primei conflagrații mondiale. Este o bătaie de joc în fiecare an pentru memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă, dar cine să priceapă asta? Primarul, viceprimarii, alți politruci care aplaudă fără să priceapă o iotă din povestea ansamblului comemorativ Calea Eroilor? Încheiați odată cu
„tradiția” căsătoriilor la Portalul Eroilor. Nu e nicio tradiție! E prostie propagată în fiecare an! Dar primarul e mulțumit, așa cum declara, că tradiția, începută în urmă cu 15 ani, continuă.
Respectați istoria!
Doar organizarea de ceremonialuri adecvate scopului pentru care a fost construit acest ansamblu monumental i-ar reda memorialului de război de la Târgu-Jiu măreția omagiului adus eroilor.
Citiți! Aveți nevoie: „Plecarea eroului din punctul primordial al existenței sale, gospodăria umbrită de pădure (Parcul Central), acolo unde se află masa pietrelor de moară care macină grâul vieții, el însuși, eroul, devenit asemeni grâului măcinat, zdrobit de pietrele războiului, luând calea tăcerii. Până la poarta despărțirii, Arcul de Triumf al eroilor, stilizat de Brâncuși, sub forma unei porți a despărțirii de iubirea celor dragi, prin sărutul morții și trecerea spre o altă ființă, sunt scaunele păstrate de priveghi, împietrite, dar nu de veșnicie ci de durerea despărțirii. Sunt grupate câte trei, simbol cheie a treimii creștine. Sufletul eroilor, părăsind lumea aceasta, calcă, jelit de bătrâni și plâns de urmași, pe Calea eroilor, făcând o ultimă oprire la mijlocul drumului, sfințindu-se prin slujba creștinească de înmormântare în biserica neamului. Străbate a doua partea a drumului, ușurat de păcatele lumii, spre întâlnirea cu strămoșii nemuritori, acolo unde e așezat stâlpul de căpătâi, Coloana fără Sfârșit. Pe aceasta urcă sufletul eroului căzut pentru țară și neam. Acest semn de căpătâi, încă mai poate fi văzut în cimitirele din satele din sudul Gorjului. El marchează totodată simbolic un mormânt fără trup. Iată cum Brâncuși, cel căruia atâția și atâția exegeți caută să-i deslușească opera, a redat simplu, cum doar el știa, conceptul liturgic, ritualul de înmormântare în stil gorjenesc și prin extensie național, dar fără mort, subliniind moartea sacrificială.” (www.asociatiapleniceanu.com)
Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” solicită public primarului municipiului Târgu Jiu suspendarea acestei bătăi de joc la adresa memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
Târgu Jiul și eroii români au scris cu sânge pagini de istorie și jertfă. Nu le mâzgăliți cu evenimente neadecvate! Memorialul de Război este dedicat Eroilor! Înțelegeți asta, suspendați căsătoriile sau plecați acasă!
Facem apel și către alte asociații culturale, istorice, patriotice, de reconstituire istorică să se alăture demersului nostru!
Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”