In memoriam. Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, 102 ani de la moartea eroică

Simpozionul Judeţean de Istorie organizat de Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” din Tg Jiu împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj cu participarea: Asociaţiei Cultural-Istorice „Dumitru şi Maria Pleniceanu”, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”- filiala Gorj, Asociaţiei„Şcoala gorjeană” şi Asociaţiei Cercetaşii României- filala Gorj „Ecaterina Teodoroiu”, a deschis complexul de manifestări omagiale intitulat „Restitutio.

68596144_509870093107454_4414944424274952192_n-1024x589

Ecaterina Teodoroiu – Eroina de la Jiu”,  consacrate celor 102 ani de la jertfa supremă a Eroinei de la Jiu, căzută la datorie pe câmpul de luptă în ziua de 22 august 1917. Lucrările simpozionului intitulat  „In Memoriam. Eroina poporului român, Ecaterina Teodoroiu”, au fost deschise prin intonarea Imnului de Stat al României „Deșteaptă-te române!”, de către tânăra fiică a Vădenilor, solista Ștefania Caprea, laolată cu întreaga asistență, fomată din tineri profesori de istorie, oameni de cultură, elevi sau invitați.

În fapt, eleva Ștefania Caprea, talentată solistă de muzică populară a pigmentat mai mule momente ale lucrărilor simpozionului, interpretând melodii sau doine pentru Cătălina sau ostașii români jertfiți în Primul Război Mondial. Moderatorul simpozionului, prof. Andrei Popete Pătrașcu a făcut apoi o scurtă prezentare a calendarului manifestărilor care se vor derula pe parcursul a patru zile în cadrul acestui proiect educațional consacrat evenimentului comemorativ. Înainte de a da cuvântul gazdelor și invitaților ce aveau să susțină comunicările simpozionului, același prof. Andrei Popete Pătrașcu, în calitatea sa de președinte al Asociaţiei Cultural-Istorice „Dumitru şi Maria Pleniceanu” a oferit  doamnei prof. Livia Zamfir, directoarea Şcolii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu” din Tg Jiu o copie înrămată a Brevetului privind decorarea eroinei, prin decret regal, cu „Virtutea militară” clasa a II-a, brevet semnat de Ministrul de Război.

68684554_2114069825555922_8752884684842598400_n-1024x768

Documentul înrămat va fi așezat pe holul școlii, la primul etaj, în fața bustului Ecaterinei Teodoroiu, un bust mai puțin cunoscut (nici autorul nu i-a fost identificat), găsit de conducerea școlii într-o magazie, scos la lumină, recondiționat cu forțe proprii și expus apoi la loc de cinste. Din motive obiective, o parte dintre invitați nu au putut fi prezenți, drept pentru care onoarea de a deschide lucrările simpozionului a revenit reprezentantelor conducerii Şcolii  Gimnaziale  „Ecaterina Teodoroiu” din Tg Jiu – director prof. Livia Zamfir și prof. Ramona Frățilescu, director adjunct care s-au arătat emoționate și, în acceași măsură, mândre de a fi gazdele acestor manifestări, în calitate de demni păstrători ai numelui Ecaterinei Teodoroiu.

După ce moderatorul simpozionului, prof. Andrei Popete Pătrașcu a prezentat o serie de aspect istoriografice privind situața României în primul Război Mondial, contextul în care a fost nevoie de intrarea în lupte a tinerei cercetașe din Vădenii Gorjului, participarea sa la luptele de la Podul Jiului și, mai apoi, determinarea de a-și răzbuna frații căzuți în luptele cu inamicul germano-hortyst, a fost rândul prof. dr. Ion Mocioi, membru al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”- filiala Gorj să prezinte o serie de evenimente, înșiruire de fapte sau întâmplări despre „Ecaterina Teodoroiu – între mit și realitate”.

68772794_389058761753681_7482628388855742464_n-1024x768

Distinsul cercetător laborios al vieții și activității de război ale Eroinei, adunate de-a lungul anilor într-o serie de mai multe lucrări monografice consacrate Ecaterinei Teodoroiu a prezentat asistenței și o serie de noi date, rodul ultimelor sale peregrinări pe urmele pașilor eroinei. Subsemnatul am adus apoi cîteva date și secvențe biografice despre familia Ecaterinei Teodoroiu, despre părinții Vasile și Elena și ceilalți șapte frați – cinci băieți: Nicolae, Eftimie, Andrei, Ion, Vasile și alte două surori: Elisabeta și Sabina  ca și despre primii ani de școală alături de cei dintâi dascăli: popa Ghiță (preotul Gh. Ciocănescu), învățătorii Nicolae D. Pătrășcoiu din Sâmbotin sau Maria Dumitrescu Bumbești. Am prezentat  informații despre școala primară din Vădeni ridicată pe la 1870, în fapt două încăperi mai mari din clădirea Primărie de pe atunci a comunei, despre aspectul insalubru și sărăcăcios al acesteia, lipsa materialelor didactice, etc. Am adus în discuție, de asemenea, motivele care au condus la schimbarea numelui de familie (din Toderoiu în Teodoroiu), dar și elemente privind data corectă a nașterii Ecaterinei: 14 ianuarie, în loc de 16 ianuarie, data când a fost înscris Actul de Naștere (descoperit ulterior, după cîteva zeci de ani) în Registrul de nașteri al Primăriei Vădeni.

Am vorbit și despre perioada bucureșteană de școală a Ecaterinei, încheiată cu școala de moașe (infirmiere) și intrarea sa în primele organizații de cercetași ale României. Despre plecarea pe front a Ecaterinei Teodoroiu, înrolarea și viața sub arme din dorința de a-și răzbuna fratele ucis  a conferențiat prof.dr. Cornel Șomâcu, secretarul executiv al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Gorj, domina sa punând în valoare  noi elemente adiacente acestui subiect sub genericul „Pe front. Ecaterina Teodoroiu – o viață jertfită pentru Patrie”. Despre „Posteritatea eroinei poporului român, Ecaterina Teodoroiu” a adus noi elemente de reflecție același neobosit prof. Andrei Popete Pătrașcu după care prof.Grigore Haidău din partea Asociaţiei Cultural-Istorice „Dumitru şi Maria Pleniceanu” a făcut un emoționant „Arc peste timp. Eroii noștri…” evocați de domnia sa fiind  Cătălina (Ecaterina Teodoroiu) și Cătălin Grigore Haidău – fiul său, Erou – sublocotenet căzut la datorie în Decembrie 1989. Cutremurător de emoționante cuvintele rostite de un părinte îndurerat și astăzi la trei decenii de la moartea fiului său, ai cărui ucigași nu au fost identificați.

68955662_527269748009753_2623637792747421696_n-1024x768

În partea a doua a manifestării de ieri, tânăra profesoară Dana Ștefania Brașoavă, editor coordonator al Revistei de cultură și Istorie Restitutio a făcut o scurtă, dar laborioasă prezentare a volumelor recent apărute „Anul 1919. <<Naționalismele Gorjului>>” – autor, prof. dr. Gheorghe Nichifor și „Gorjul pe harta României eroice. Studii și articole” – autor, prof. Andrei Popete – Pătrașcu, prezentare urmată de o sesiune de autografe ale autorului. Astăzi, în cea de a doua zi a manifestărilor grupate sub genericul  intitulat „Restitutio. Ecaterina Teodoroiu – Eroina de la Jiu” a avut loc vernisarea unei inedite expoziții stradale foto-documentare denumită  „File de Istorie. In Memoriam Ecaterina Teodoroiu”, expoziție panotată de cadrele didactice ale școlii-gazdă, sub coordonarea prof. Andrei Popete Pătrașcu și prof. Georgiana Ștefan. Cele aproape 40 de imagini-document prezintă fotografii ale familiei Cătălinei, casa părintească așa cum arăta în copilăria Eroinei, pe Cătălina în uniformă sau alături de cpt Mănoiu, presupus iubit   ca și fotocopia Brevetului de care am amintit la începutul reportajului nostru. Am avut surpriza să vedem destui trecători, în special copii oprindu-se în fața panourilor expuse chiar pe gardul împrejmuitor al Şcolii  Gimnaziale  „Ecaterina Teodoroiu” din Tg Jiu (cartier CAM) oprindu-se, privind și cerându-ne explicații. Lucru care nu poate decât să ne bucure, semn că  astfel de evenimente, de manifestări cu semnificații istorice încep să rânvie și să capete interes în sufletul românesc. Mâine vom reveni și cu alte manifestări ce vor avea în cadrul acestui proiect educational.

Senior editor Revista „Restitutio”: Marius BECHERETE

Foto: Gh. Bușe

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s