Concurs județean de eseuri pentru elevi „Restitutio. Eroi români și faptele lor”, ediția I

1. PREZENTARE GENERALĂ

Organizatorii concursului sunt: Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” Târgu-Jiu, Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Protoeria Târgu-Jiu Nord și Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj.

Participarea la acest concurs este opțională și individuală. Se adresează elevilor din clasele V-VIII și IX-XII din învățământul de stat și privat din Gorj.

Pentru popularizarea concursului și pentru informații suplimentare privind organizarea și desfășurarea acestui concurs toate materialele se vor găsi pe site-urile instituțiilor organizatoare.

La acest concurs NU se percep taxe de participare din partea concurenţilor sau alte contribuții financiare

2. SCOPUL CONCURSULUI

Cunoașterea și prețuirea faptelor eroilor participanți la Războiul de Independență, Războaiele balcanice, Primul și al Doilea Război Mondial, deținuți politici din închisorile comuniste, evenimentele din Decembrie 1989, teatrele de operațiuni din Kossovo, Irak, Afganistan; recunoașterea și aprecierea justă față de vitejia și pildele de sacrificiu ale eroilor români, mai mult sau mai puțin cunoscuți.

3. DURATA ŞI STRUCTURA CONCURSULUI

Concursul județean de eseuri pentru elevi „Restitutio. Eroi români și faptele lor” se adresează elevilor din clasele V-VIII și se desfăşoară în perioada 11-18 octombrie 2018. Premierea va avea loc în data de 20 octombrie 2018. Lucrările premiate vor apărea într-un volum cu ISBN.

Participanții la concurs vor redacta o lucrare de 3-5 pagini, (medalion, reportaj, interviu, schiţă biografică, eseu, amintire, evocare, portret, povestire etc. vizând contribuţia eroului desemnat la derularea unui fapt istoric etc.; lucrările pot fi însoțite de ilustraţii diverse, ca anexe, valorificându-se copiile de pe documente ale epocii: portrete, fotografii de grup, fotografii din timpul celor două războaie mondiale, fotografii de la diverse ceremonii militare, inclusiv de decorare a unor militari, acte militare, brevete, ordine de serviciu, foi de drum, scrisori din timpul războiului, cărţi poştale, legitimaţii, acte doveditoare ale deţinerii unor medalii, decoraţii, ordine, comunicate privind decesul eroului respectiv primite de la autorităţile militare, extrase din presa vremii etc.), precizând bibliografia consultată, în Word, font Times New Roman, dimensiunea 12, spațiere 1,5.

4. DESFĂȘURAREA ȘI ORGANIZAREA CONCURSULUI

4.1. Înscrierea la concurs

Participarea la concurs este validată cu condiţia ca lucrările transmise să fie însoţite de Fișa de înscriere, aceasta conținând datele de identificare aleelevilor participanți la concurs. Datele respective sunt necesare pentru evidenţa participanţilor şi se referă la: 1. Nume şi prenume; 2. Unitatea școlară și clasa; 3. Profesorul coordonator; 5. Număr de telefon de contact sau adresă de e-mail valide. Lucrările realizate de participanţi, împreună cu Fișele de înscriere, vor fi transmise prin e-mail, la adresa: asociatiapleniceanu@yahoo.com, în perioada 11-17 octombrie 2018. Completarea eronată sau incompletă a datelor personale de identificare nu va permite înscrierea la concurs şi în consecinţă va anula participarea la acesta.

4.2 Desfăşurarea concursului

O comisie formată din trei evaluatori va evalua în data de 18 octombrie 2018 lucrările transmise de participanţi, în funcţie de calitatea redactării acestora (tratarea, în cadrul eseului, a unui subiect relevant pentru tema indicată, prezentarea logică a ideilor însoţite de argumente şi exemple convingătoare, organizarea ideilor într-un text ce urmează o structură clară, echilibru între introducere, cuprins şi încheiere, capacitatea de analiză şi interpretare, coerenţă între idee şi argument, respectarea normelor de punctuaţie şi ortografie).

5. PREMIILE OFERITE

Premiile acordate câştigătorilor constau în diplome și medalii (Locurile I, II, III și Mentiune, conform precizărilor din prezentul Regulament). Se vor acorda trei premii speciale din partea Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Protoeriei Târgu-Jiu Nord și Societății de Științe Istorice din România – Filiala Gorj. Toți elevii vor primi diplome de participare. Activitatea de premiere va avea loc în data de 20 octombrie 2018, locul și ora urmând să fie precizate de către organizatori în data de 18 octombrie 2018. Lucrările premiate vor apărea într-un volum cu ISBN.

6. ALTE DISPOZIŢII

La acest concurs nu se admit contestații. Participarea la concurs implică obligativitatea respectării prevederilor prezentului Regulament.

Fisa de inscriere concurs judetean (click AICI)

afis

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s