De câțiva ani, ne-am propus să identificăm, nume ale eroilor gorjeni din Regimentele 18 și 58 Infanterie Gorj, care au participat la Primul Război Mondial.
Până în prezent am identificat câteva sute de eroi gorjeni ale căror oseminte zac îngropate departe de țară. În mod simbolic, prin identificarea numelui, a locului și datei morții, aducem acești eroi acasă, căci misiunea de cinstire a memoriei eroilor este o sarcină de onoare și mare răspundere. Din nefericire suntem printre puținele state care și-au lăsat și uitat eroii pe câmpurile de luptă. Acasă nu-i mai așteaptă, mame îndurerate, soții sau copii, căci timpul nu stă în loc. Este însă o datorie necesară pentru nepoții și strănepoții din fiecare familie care a pierdut pe cineva drag în război, să ducă mai departe cultul eroilor, să aducă simbolic astăzi acești eroi acasă.
Am identificat nominal 166 eroi gorjeni din Primul Război Mondial, ale căror oseminte se află în cimitirul de la Ostffyasszonyfa din Ungaria, precum și 142 de eroi gorjeni din Regimentele 18 și 58 Infanterie, care au sfârșit în lagărul de la Tuchola din Polonia.
Oseminte ale altor eroi gorjeni din timpul războiului pentru independență, precum și din cele două războaie mondiale se găsesc în Bulgaria, Franța, Germania, Austria, Rusia sau Ucraina.
166 gorjeni din Primului Război Mondial, în cimitirul de la Ostffyasszonyfa din Ungaria
Printre cei 4.718 militari români morți în timpul Primului Război Mondial în Lagărul de la Ostffyasszonyfa din Ungaria, am identificat de curând, pe listele aflate în posesia Oficiului Național Pentru Cultul Eroilor, un număr de 166 eroi gorjeni, care au murit între anii 1917 și 1918, majoritatea provenind din Regimentele 18 și 58 Infanterie Gorj (unele nume și date pot fi incorecte, fapt datorat transcrierii din limba maghiară). În patru ani de război (1915-1918), aproximativ 150.000 de prizonieri de diverse naționalități (italieni, români, ruși, sârbi și ucrainieni) au fost internați în acest lagăr. Dintre aceștia 10.000 au murit în condiții de captivitate, fiind înhumați în cimitirul lagărului. Până în prezent nu se cunoaște numărul total al prizonierilor români care au fost internați în Lagărul de la Ostffyasszonyfa, fiind identificați doar cei care au murit (4.718 eroi). Lagărul a fost localizat pentru prima oară în anul 1931. Uniforme, insigne și numere de identificare au fost descoperite cu prilejul exhumărilor, în concordanță cu naționalitatea celor înhumați. O parte a terenului unde a fost amplasat Lagărul de la Ostffyasszonyfa este acoperit în prezent de pădure, însă cimitirul prizonierilor amintește drama celor care au murit în captivitate.
142 eroi gorjeni din Primului Război Mondial, în cimitirul de la Tuchola din Polonia
Situat în regiunea Kujawsko-Pomorskie, la 101 km S-V de Gdansk, în Lagărul de la Tuchola, au murit potrivit evidențelor Oficiului Național Pentru Cultul Eroilor, 2.460 prizonieri români. După identificarea celor 142 de eroi din Regimentele 18 și 58 Infanterie Gorj, care au sfârșit departe de țară, în Polonia, aflați pe listele soldaților romani (total 2.460) morți de inaniție, frig, epidemii etc., în lagărul de la Tuchola, se cuvine să le aducem omagiul și recunoștința noastră pentru sacrificiul și pilda eroică din timpul războiului pentru întregire. Majoritatea eroilor gorjeni au fost înhumați în gropi comune alături de alți eroi români și ruși. Mormintele au fost marcate prin cruci de lemn, prevăzute cu o placă metalică pe care erau inscripționate numele celor decedați. În prezent, un frumos monument dedicat soldaților români morți în lagărul de la Tuchola, veghează și somnul celor 142 eroi gorjeni.