Legenda comorii îngropate în apropierea conacului Pleniceanu

Chiar dacă nu s-au păstrat foarte multe mărturii scrise despre boierul Dumitru Pleniceanu, bătrânii locului povestesc despre o întâmplare prea puțin cunoscută astăzi. Aceștia vorbesc despre o comoară îngropată în apropierea bisericii sau a conacului de la Vădeni.

De la bunicul din partea mamei, în vârstă de 84 de ani, am aflat și eu despre această povestea, care la rândul său a aflat-o de la bătrânii ce slujiseră cu mulți ani în urmă pe moșia boierului. Adevărul despre comoara îngropată nu se știe dacă este deplin, dar se spune că înainte de a muri Dumitru Pleniceanu, a venit la el un grec. Acesta i-a spus că este trimis de un fel de pașă turcesc, să-i facă propunerea de a împărți pe din două comoara ascunsă aici și care ar fi conținut valori mari care nu au putut fi trimise în Turcia la vremea ei în cauza lipsei de siguranță a drumului până la Istanbul. Erau aici adunate birurile pe o mare perioadă de vreme.

– Bine, iar fi spus boierul Pleniceanu, dar unde este această comoară?!

– Locul numai eu știu, căci planul unde se află ascunsă comoară nu îl am la mine, dar știu exact locul, însă nu ți-l spun, decât dacă aprobi să dezgrop această comoară, și-o împărțim pe din două.

Boierul i-a spus că nu face târg cu diavolul și preferă să nu dezgroape comoara și s-o lase neaflată. Primind un astfel de răspuns, grecul a plecat, promițând să se întoarcă într-o bună zi. Dar nimeni nu a mai auzit de el de atunci.

Am putea crede că această comoară este și astăzi îngropată în apropierea conacului sau a bisericii de la Vădeni, de vreme ce la începutul secolului al XVIII-lea, moșia de la Vădeni aflată în stăpânirea marelui Ban Cornea Brăiloiu și a urmașilor acestuia, fusese în dese rânduri atacată de către turci. Sigur că astfel de legende, despre comori căutate, neaflate încă, sunt astăzi puse la îndoială, păstrând parfumul vremurilor de altădată, dar fără a suscita, în lipsa credibilității, vreun interes. Purtând amprenta trecutului, rămân totuși în memoria posterității și valorificate în monografiile locale.

conacul Pleniceanu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s