Cult-ura.ro: O asociație gorjeană lansează „Rugă pentru Basarabia”. Evenimentul are loc la București

Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” va marca cei 100 de ani scurși de la unirea Basarabiei cu România, marți, 27 martie 2018, la Muzeul Național de Istorie a României din București, lansând un Supliment al Revistei de cultură-istorică „Restitutio” (ISSN 2537-1177), intitulat „Rugă pentru Basarabia”.

Suplimentul „Rugă pentru Basarabia”, al revistei de cultură istorică „Restitutio”,  este dedicat Centenarului Unirii Basarabiei cu România, fiind coordonat de istoricul gorjean Andrei Popete Pătrașcu și prof. Maria Popescu din Nisporeni, Republica Moldova. Despre acest proiect editorial, prof. Andrei Popete Pătrașcu ne-a declarat că: „ Alături de prof. Maria Popescu, cadru didactic la Liceului Teoretic <<Mircea Eliade>> din Nisporeni, Republica Moldova, ne-am propus să edităm suplimentul <<Rugă pentru Basarabia>> pentru a marca veacul scurs de la unirea Basarabiei cu Românie. Afirmăm cu tărie că Basarabia este a noastră, români și basarabeni, deopotrivă. În anul Centenarului Marii Uniri scriem despre istoria impusă nouă, românilor, de cei care nu simt și nu gândesc românește, despre cei care într-un stat de drept, în loc să apere interesele țării, nu fac altceva decât să rănească identitatea națională. Despre trecut și asumarea prezentului încerc în fiecare zi, prin prisma meseriei, să formez caractere umane capabile să înțeleagă lecția trecutului. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, ca generația de mâine să înțeleagă de ce asumarea istoriei și a prezentului sunt cheia noastră pentru ce va urma. Că atunci când ducem mâna la piept trebuie să simțim o inimă care încă se încăpățânează să simtă românește și că Basarabia este a noastră. Asta ar trebui să dea de gândit celor care se fac a nu înțelege că mișcarea unionistă pornește din suflete în care limba română este limba noastră, iar România și Basarabia sunt părți ale aceluiași suflet. Nu a celor care conduc Uniunea Europeană, nu a Rusiei, nu a acelora care din umbră încearcă să dicteze ce trebuie să simțim, sau ce trebuie să gândim.”

471B1579-52D3-461A-A220-3C05E7DDAA4A

Maria Popescu, Nisporeni, R. Moldova: „A venit vremea să scriem ultima pagină a acestei istorii…”

În articolul „Rugă pentru Basarabia”, prof. Maria Popescu din Basarabia mărturisește că: „S-au perindat mai întâi clipe, apoi zile și apoi nesfârșiți ani de când pământul nostru a fost sfâșiat din „trupul mamei sale”, România, și de atunci, nenorocirile și dificultățile au devenit și mai cumplite pentru românii basarabeni care s-au trezit, peste noapte, orfani de părinte, de limbă, de istorie. Cu toate acestea, scut ne-au fost tradițiile, obiceiurile, credința și limba maternă românească care nu au fost șterse din conștiința noastră. Împreună să închinăm o rugă pentru a noastră Basarabie, să batem clopotele memoriei pentru acei care uită de valorile casei părintești cu prispă și frumos văruită, să aprindem lumina realității pentru acei care văd frumusețea artificială și nestatornică a vecinului, dar nu văd minunea din ograda lor. O rugă pentru Basarabia, închinându-ne pios în fața trecutului. Astfel și urmașii noștri să poată plânge, râde și să își cânte durerile în limba română. A venit vremea să scriem ultima pagină a acestei istorii triste, a venit vremea să îmbrăcăm veșmântul național și să fim făuritorii unirii Basarabiei cu țara mamă și totodată, să nu-i dăm uitării pe cei ce s-au jertfit în acei ani, pentru noi cei de azi.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s