Gorjul pe harta României eroice: Proiectul Educațional „Să ne cunoaștem istoria. Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului”

Târgu-Jiul găzduiește sâmbătă, 28 octombrie 2017, la Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, Proiectul Educațional „Să ne cunoaștem istoria. Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului”, organizat de Asociația „Victoria Internațional”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu-Jiu și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj.  04 (2)

În cadrul proiectului participă elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic Roșia-Jiu, Colegiul Tehnic „Gen. Ghe. Magheru”, Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, Școala Gimnazială Nr. 1 Dragotești, Colegiul Tehnic „Herni Coandă” și membrii voluntari ai Asociației „Victoria Internațional”. Acestora le vor fi alături istorici, documentariști, cercetători, muzeografi, cadre militare în rezervă și retragere.

Inițiatoarea Proiectului Educațional „Să ne cunoaștem istoria. Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului”, prof. Crina-Adriana Gurică ne-a declarat că evenimentul găzduit de Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu” este „un semn de omagiu faţă toţi eroii care şi-au dat viaţa pentru apărarea gliei strămoşeşti. Cultivarea respectului pentru valorile poporului nostru revine şcolii, cadrelor didactice, preoţilor, oamenilor de cultură, tuturor celor care nu au uitat că sunt români. Rolul nostru, al dascălilor, este acela de a cerceta şi de a pune în valoare toate aceste valori care se leagă de sufletul românului, de existenţa noastră ca popor, ca naţiune, dar şi de a trezi şi cultiva sentimentul de apartenenţă la acest pământ şi la acest neam, într-un cuvânt patriotismul.

Organizatorii își propun astfel să marcheze împlinirea a 101 de ani de la luptele eroice purtate pe teritoriul Gorjului, în timpul Primului Război Mondial, identificarea şi descrierea însemnelor ţării, conştientizarea apartenenţei la glia strămoșească, alături de cultivarea sensibilităţii și a unei atitudini corespunzătoare faţă de ţara în care trăim.

Este important să îl ajutăm pe copil să devină o fereastră deschisă spre societatea umană, să ştie cum să se comporte cu cei din jur şi să preţuiască valorile naţionale, eroii neamului românesc. Pentru a descoperi cine este, un copil trebuie mai întâi să-şi cunoască rădăcinile. El îşi află identitatea, îşi fomează sentimentul de apartenenţă la locul natal, cunoscând personalităţile, obiceiurile, datinile specifice ţării de baştină”, declară prof. Crina-Adriana Gurică. „Ne dorim ca proiectul „Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiu”, să fie o piatră de temelie ce va fi pusă la baza spiritualităţii româneşti, acum în această epocă în care tinerii se depărtează de valorile lăsate de înaintaşii noştri. Pentru formarea lor, copiii au nevoie să se conecteze la izvoarele inepuizabile ale rădăcinilor noastre: cultură, tradiţii, obiceiuri.

Programul manifestării va începe la ora 10.45, cu sosirea participanților și a invitaților la Proiectul Educațional „Să ne cunoaștem istoria – Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului”, urmată la ora 11.00 de intonarea Imnului Național al României, cuvântul de deschidere rostit de prof. Crina Adriana Gurică, președinte Asociația „Victoria Internațional”, alocuțiuni din partea invitaților la eveniment, vizionarea Foto-Proiecției „Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului – 14 octombrie 2017”, cu fotografii puse la dispoziția organizatorilor de către Asociația „Tradiții Ostășești”, prezentarea Hărții interactive „Gorjul în timpul Primului Război Mondial”. Cu începere de la ora 12.00, va avea loc susținerea lucrărilor (eseuri, prezentări Power Point/Video și desene) de către echipele de proiect (Liceul Tehnologic Roșia-Jiu, Colegiul Tehnic „Gen. Ghe. Magheru”, Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, Școala Gimnazială Nr. 1 Dragotești, Colegiul Tehnic „Herni Coandă”, Asociația „Victoria Internațional”), urmată de premierea echipelor desemnate câștigătoare.

afis

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s