Școala Gimnazială „Mexic” din București a găzduit vineri, 17 februarie 2017, manifestarea „Ziua Brâncuși”, organizată de către Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, sub forma unui atelier educațional, pentru clasele a IV-a și a VIII-a. Au coordonat activitatea doamna înv. Mariana Dinu, alături de prof. Andrei Popete Pătrașcu.
Declarată zi națională prin lege, în noiembrie 2015, data de 19 februarie este ziua nașterii sculptorului Constantin Brâncuși. Acesta s-a născut în anul 1876, la Hobița, în județul Gorj, fiind astăzi considerat cel mai important artist român, dar și „părintele sculpturii moderne”.
Elevii de clasa a IV-a au aflat cu prilejul acestei activități informații despre viața și opera lui Constantin Brâncuși, au identificat lucrări ale acestuia și au colorant. „Activitatea de astăzi, ne-a declarat înv. Mariana Dinu, a fost gândită împreună cu domnul prof. Andrei Popete Pătrașcu în vederea familiarizării elevilor noștri cu personalitatea și opera lui Constantin Brâncuși. Atelierul educațional pe care l-am propus elevilor de clasa a IV-a și-a atins obiectivele propuse, elevii manifestând interes pentru toate activitățile desfășurate în cadrul atelierului.”
O activitate similară s-a desfășurat și la nivelul clasei a VIII-a, elevii identificând teme și simboluri pe care sculptorul C. Brâncuși le-a folosit în realizarea operelor sale. „În cadrul atelierului educațional, am avut de prezentat și de interpretat și o serie de aforisme, care credem noi completează în mod fericit opera celui supranumit părintele sculpturii române. Alături de colegi, am selectat și cules aforisme pe care Constantin Brâncuși le-a scris de-a lungul timpului, în timp ce domnul prof. Andrei Popete Pătrașcu ne-a propus o serie de ilustrații cu cele mai representative creații brâncușiene, în concordanță cu aforismele prezentate”, ne-a mărturisit elevul Adrian Gușatu, din clasa a VIII-a.
Școala Gimnazială „Mexic” din București, în parteneriat cu Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, vor desfășura și alte activități cultural-istorice menite să readucă în atenția elevilor personalități care de-a lungul timpului au jucat un rol însemnat în istoria și cultura națională.