Ceremonial de comemorare a eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial

În anul 2016, România marchează prin ample acțiuni comemorative 100 de ani de la intrarea țării în prima conflagrație mondială. Dincolo de orice sacrificiu, cărțile vorbesc despre actele de eroism, trădări, masacre, victorii și înfrângeri. Prea puțin s-a vorbit însă până acum despre oameni, despre cei care au scris istoria prin jertfa lor de sânge, devenind eroi ai patriei.

Făcând un bilanţ al pierderilor suferite de armata română, Buletinul de Informaţii al Secţiei a II-a a Marelui Cartier General al armatei române din 30 iunie 1919 preciza că din rândul militarilor armatei române au căzut în lupte sau seceraţi de boli circa 330.000 de militari, dintre care 85.000 de militari (ofiţeri şi soldaţi), căzuţi pe câmpul de luptă, la care se adăugau circa 155.000 (de ofiţeri şi trupă), morţi dintre răniţii şi bolnavii din spitale, 60.000 ofiţeri şi trupă morţi din rândul prizonierilor şi 20.000 de militari mari mutilaţi de război.[1]

Datele de mai sus sunt confirmate şi în documentul prezentat de delegaţia română Comisiei de reparaţii din februarie 1921 în care se estimează că pierderile armatei române se ridicau la 335.000 militari morţi sau dispăruţi şi 75.491 invalizi. Din rândurile populaţiei civile au pierit peste 650.000 de oameni răpuşi de boli, foamete, mizerie şi represalii prin execuţii de către trupele de ocupaţie.[2]

Între cele două cifre nu există nicio discrepanţă. Datele mai complete, înregistrate în anul 1921, vin tocmai să confirme pe cele estimate de Marele Cartier General român, completându-le cu pierderile suferite de populaţia civilă din teritoriile căzute sub ocupaţie străină. Făcând totuşi un bilanţ pe baza documentelor existente ajungem la concluzia că jertfa de vieţi plătite de poporul român în această primă mare conflagraţie a secolului XX se ridică la aproximativ 985.000 de oameni, morţi pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. La această cifră se adaugă cei 75.491 de invalizi de război ca urmare a rănilor din cursul luptelor.[3]

Prin comparaţie, cei ce şi-au sacrificat viaţa în slujba idealului unităţii statale depline reprezintă 33% din totalul efectivului mobilizat din România, în timp ce pentru alte state membre ale Antantei aceste cifre se ridicau la 10,66% (Marea Britanie), 17,48% (Rusia) şi 18,29% (Franţa), din efectivele mobilizate.

La inițiativa Ministerului Apărării Naţionale, ca urmare a Hotărârii Guvernului României nr. 821/2015, cu completările ulterioare, privind aprobarea Programului naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, vineri, 26 august 2016, au fost organizate în întreaga țară manifestări de comemorare a eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial, prin rostirea solemnă a numelor acestora.

Între orele 09:30 – 11:30, au avut loc, simultan, slujbe de pomenire, iar personalităţi militare, ale vieţii culturale, politice şi sociale, militari răniţi în teatrele de operaţii şi cetăţeni vor da citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi, în cadrul ceremoniei de „Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”.

La Târgu-Jiu ceremonialul de comemorare a eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial s-a desfășurat în Piața Prefecturii, în prezența oficialităților județene și locale, cadre militare active și în rezervă, a publicului şi a presei. Manifestarea comemorativă a debutat cu o slujbă religioasă și un moment de reculegere. După citirea preambulului ceremoniei de „Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”, s-a dat citire listei cu eroi, orașului Târgu-Jiu revenindu-i nume ale eroilor începând cu litera „I”. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului eroilor, depuneri de flori şi aprinderea de lumânări la monumentul Ecaterinei Teodoroiu, precum și defilarea gărzii de onoare.

Din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județului Gorj au luat parte la activitate: prof. Ion Pința, lt. col. (r.) Gigi Bușe, prof. Grigore Haidău și jr. Constantin Retezeanu. Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” din Târgu-Jiu a fost reprezentată de către prof. Andrei Popete Pătrașcu. Prezenți la eveniment au fost și membri-voluntari ai Cercului Cultul Eroilor „Ioan, fost învățător” de la Colegiul Național „Spiru Haret”.

[1] România în anii primului război mondial, vol. I, Bucureşti, Editura Militară, 1987,   p. 698.

[2] Vezi, Nicolae Ciobanu, Pierderile umane ale României în timpul războiului pentru întregire, în http://www.once.ro/sesiuni/sesiune_2007/3_Pierderi.pdf

[3] Ibidem.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s