Expoziție foto-documentară: Repere ale Anului Centenar în Gorj. Familia Dumitru și Maria Pleniceanu

La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” a organizat la Școala Gimnazială Nr. 7 din Vădeni, Expoziția foto-documentară „Dumitru și Maria Pleniceanu. Repere ale Anului Centenar în Gorj”. Au fost prezenți la eveniment elevi ai școlii pe care familia Pleniceanu a construit-o în urmă cu peste un secol, cadre didactice și invitați, alături de membrii Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, organizatorii manifestării omagiale.

Activitatea din ziua de 19 octombrie face parte dintr-o serie de manifestări culturale menite să aducă în memoria posterității familia de boieri care prin actele de caritate săvârșite în urmă cu peste secol, prin generozitatea nemărginită și ținuta aristocratică a ajuns să ocupe un loc de onoare în sufletul locuitorilor din Vădeni și al gorjenilor.

Au evocat personalitate celor două repere ale comunității din urmă cu peste un secol: prof. Andrei Popete Pătrașcu – președintele Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, pr. Doru Drăghici – președinte de onoare al Asociației, prof. Adriana Rădoi – vicepreședinte, înv. Grigore Haidău, jurnalistul Marius Adrian Becherete, dr. Doru V. Fometescu și prof. Maria Drăgulescu. 

Familia Pleniceanu, în memoria posterității

Boierul Dumitru Pleniceanu, născut în satul Plenița într-o familie de mari proprietari de pământuri din Oltenia, s-a numit inițial Dumitru Căpățână, dar după ce se stabilește la Vădeni, în anul 1866, își schimbă numele în „Pleniceanu” în semn de iubire pentru locul natal. Numele său este acum sinonim cu altruismul și noblețea de care a dat dovadă în urma acțiunilor întreprinse în  comunitatea sa. Alături de soția sa, Maria, rămân moștenitori al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” și al moșiei Vădeni, imediat după trecerea în neființă a tatălui său. Moșia și „tot ce se afla pe ea” îi fusese oferită drept răscumpărare tatălui lui Pleniceanu de către domnitorul Gh. D. Bibescu, pentru o sumă pe care acesta i-o împrumutase.

Om școlit prin străinătate, cu deprinderi aristocratice și mare iubitor de cultură, Dumitru Pleniceanu a dorit ca toți oamenii din Vădeni să aibă șansa să cunoască o bucățică din latura culturală pe care el o gustase din plin. Faptul că nu a avut moștenitori a stârnit în acesta un instinct patern, iar copiii ce locuiau pe moșia acestuia au ajuns să se bucure de școala pe care acesta le-a construit-o din propriile resurse. Le-a oferit și burse copiilor nevoiași înțelegând nevoia acută de educație în comunitatea pe care o stăpânea. Dumitru Pleniceanu era ferm convins că educația este cea care poate salva oamenii din negura neștiinței, astfel ajutând economia puternic zdruncinată. Sărăcia putea fi stârpită doar prin școlirea oamenilor, instruirea în domeniul agriculturii și dezvoltarea de mici industrii, credea Pleniceanu.

Dorind ca elevii să beneficieze de un mediu propice de studiu, mobilează școala din Vădeni cu toate cele necesare, iar Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” îi pune la dispoziție candele, icoane, sfeșnice, mai multe obiecte de-a lungul timpului. Soții Pleniceanu s-au asigurat ca biserica să fie restaurată ori de câte ori era nevoie, pentru că timpul își punea amprenta și pe sfântul lăcaș.

Deviza Asociației: „Nimeni nu se naște pentru sine”

Expoziția foto-documentară „Dumitru și Maria Pleniceanu. Repere ale Anului Centenar în Gorj” se dorește un omagiu adus acestei familii de către Asociația care astăzi îi poartă numele, în cadrul manifestărilor dedicate Anului Centenar în Gorj. Sub deviza „nimeni nu se naște pentru sine”, aceasta cuprinde documente și ilustrații care prezintă viața și activitatea familiei Pleniceanu, a școlii și bisericii din Vădeni, donațiilor pe care cu generozitate Dumitru și Maria Pleniceanu le-au făcut în timpul vieții.

În cadrul evenimentului de vineri, Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” a acordat un Însemn de Onoare, Școlii Gimnaziale Nr. 7, astăzi structură a Liceului auto „Traian Vuia” din Târgu-Jiu, și a conferit diplome de Membru de onoare domnilor: Marius Adrian Becherete și Grigore Haidău.

Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” este o organizație al cărui scop principal în constituie promovarea valorilor umaniste, cunoașterii istoriei, conștientizarea, promovarea și dezvoltarea culturii, educației și a școlii, păstrarea în memoria posterității a familiei Dumitru și Maria Pleniceanu. „Asociația este locul unde se întâlnesc valorile trecutului cu aspiraţiile viitorului, o poartă în timp și spațiu a oamenilor, a ideilor, a valorilor, a principiilor și proiectelor comune. Ne propunem să atragem parteneri din rândul asociațiilor și fundațiilor culturale și istorice, instituții și autorități, unități de învățământ, profesori, preoți, cadre militare, studenți, elevi etc., în vederea elaborării şi implementării de proiecte şi programe culturale, educaţionale, comunitare, destinate indivizilor, grupurilor, colectivităţilor, prin colaborarea cu alte ONG-uri, cu sprijinul voluntarilor, comunităţii şi al autorităților. Avem nevoie de argumente și soluții pentru temele care contează în viața prezentă și viitoare a societății, fără a întoarce privirea de la istorie, cultură și educație, de la rolul și locul pe care acestea trebuie să îl joace în păstrarea identității”, se arată pe site-ul asociației.

Minodora SUCEA

Lasă un comentariu