În anii ʽ40, prima educatoare a grădiniței din Vădeni a fost Ludmila Ilas din Basarabia

În anul 1940, la Vădeni, se înființa prima grădiniță pentru copii, la inițiativa Primăriei și a Școlii Primare „Dumitru și Maria Pleniceanu”. Deși satul Vădeni (astăzi, cartier al municipiului Târgu-Jiu) avea tot timpul un număr de copii cu vârsta preșcolară, ideea înființării unei grădinițe pentru aceștia a venit abia în 1940.

În urma demersurilor necesare, pe lângă Inspectoratul Școlar Județean Gorj cadrul didactic care a deservit în primii ani grădinița din Vădeni, în funcția de educator a fost tânăra Ludmila Ilas, conform Procesului Verbal nr. 18 din 16 octombrie 1940, întocmit de către inspectorul C. Rovența și Maria Paraschivescu în Registrul de procese verbale de inspecție școlară 1938-1948.

Tânără educatoare, refugiată din comuna Vulcănești, județul Cahul, în urma ocupării Basarabiei de către URSS, a preluat postul de educatoare, provizoriu, cursurile fiind ținute în clasele lăsate libere de învățătorii plecați în concentrare.

A rămas în memoria copiilor de atunci, ca o femeie blajină, iubită de cei mici și apreciată de comunitate. I-au urmat pilda de dăruire educatoare precum Cornelia Arsenie, Aurora Becherete sau Elena Matei-Popescu. De-a lungul timpului, grădinița din Vădeni a funcționat neîntrerupt la școala primară, în casa Merfu la nr. 438, iar în ultimii 50 de ani, în localul fostei Primării a comunei Vădeni și al Băncii Populare „ Vadul Jiul”, clădire construită de Maria Pleniceanu în amintirea soțului ei Dumitru Pleniceanu în anul 1907.

20180602_154131

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s