Sâmbătă, 14 octombrie 2017, la Târgu-Jiu, se va desfășura în cadrul Programului Centenar „Primul Război Mondial – Bătăliile de la Jiu”, începând cu ora 10.00, reconstituirea istorico-militară a Bătăliei de la Podul Jiului. La eveniment participă: Asociația „Tradiții Ostășești”, Asociația „I.R. 33 – Cetatea Ardealului”, Asociaţia Culturală „Tomis” – I.R. 34 „Constanța”, Asociația „6 Dorobanți”, Asociația Cercetașilor Tradiționali din România – Unitatea „General Dragalina” și Asociația Națională a Colecționarilor de Arme.
Părerile şi convingerile despre „Bătălia de la Podul Jiului” au rămas la fel de contradictorii şi la 101 de ani de la acest eveniment. Pe lângă consideraţiile interpretativ-istorice, departe de fi înscrisă în paginile manualelor de artă militară, ca exemplu de „înaltă concepţie strategică sau de iscusită execuţie tactică”, lupta de la Podul Jiului va rămâne întipărită în sufletele românilor şi gorjenilor de pretutindeni.
Cea de-a doua reconstituire istorico-militară a zilei de 14 octombrie se va desfășura la Poiana lui Mihai Viteazul din Schela Gorjului. Despre luptele de la Schela și faptele de eroism săvârșite în zilele de 14 și 15 octombrie 1916, slt. Nicolae Pătrășcoiu, din Regimentul 18 Gorj, relata în anul 1937, în cartea întitulată „Bătălia de la Jiu”, apărută la București, Editura Institutului de Arte „Marvan”. Fiind însărcinat să respingă inamicul, a pornit la atac cu atâta vitejie și elan, încât, deși compania sa avea un efectiv redus, a spart frontul dușmanului, aruncând în dezordine infanteria și artileria vrăjmașe de pe Dealul Mare și din satul Arsuri, pe care l-a ocupat. A pus stăpânire pe două baterii complete de obuziere calibrul 105mm din Regimentul 21 Artilerie Bavarez, și cu ajutorul a doi tunari români, a deschis focul cu câteva obuziere asupra inamicului. După respingerea acestuia, a predat cele opt obuziere cu chesoanele lor de muniții și cu un bogat material de război Regimentului 21 Artilerie Român.
prof. Andrei Popete Pătrașcu
(Foto: http://www.alexradescu.ro)